Een van de mooie, hoopgevende fenomenen van Brussel, was centrum voor hedendaagse kunst Wiels, gevestigd in de voormalige bierbrouwerij Wielemans-Ceuppens. Het gebouw is prachtig opgeknapt en opengewerkt, waardoor je het gevoel hebt middenin de wijk te zitten als je er tussen de enorme bierketels aan het lunchen bent.
In de vier verdiepingen boven de brouwzaal zijn aangename, lichte tentoonstellingszalen gemaakt, waarin je soms de oorspronkelijke industriële functie nog herkent. We gingen er de ‘excrementensculpturen’ van Petrit Halilaj bekijken, wiens naam we maanden geleden genoteerd hadden na een indrukwekkende uitzending van de Canvasconnectie.
Wiels lijkt een artistieke oase middenin een culturele woestijn, heeft naar eigen zeggen echter alleen bestaansrecht doordat het vanaf het begin de verbinding met de mensen in de achterstandswijken eromheen heeft gezocht. Maar is dat geniale branding of excuusmarketing? Laat ik er voor deze keer eens van uitgaan dat het een oprecht, goed concept is. In ieder geval is deze cultuurtempel een waardige vervanging van een rottende industriële kies geworden. Samen met ZimmerFrei heeft Wiels een bundeling gemaakt van zeven wandeling/audiotours, waarin buurtbewoners vertellen over het leven in de buurt van de brouwerij. Over de periode dat er nog bier gebrouwen werd, over de periode van verval en leegstand erna en over de wijk nu. Wiels is, kortom, een mooi verhaal. En op loopafstand van Bruxelles-Midi.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.