Ik was als een kind zo blij met de cadeaus voor mijn verjaardag. Ze waren absoluut niet van belang voor de feestvreugde en hadden heel goed achterwege kunnen blijven. Toch was het opvallend hoe goed gekozen ze dit jaar waren. Een deel van mijn vrienden en familie had het zelfs gewaagd een boek voor me te kopen, en was er wonderwel in geslaagd een titel te vinden die ik graag wilde lezen. Daarmee hadden zij een risico genomen want ik lees best veel en heb uitgesproken voorkeuren en antipathieën. Zij gaven er bovendien blijk van groot inlevingsvermogen te hebben – en daarmee is meteen al heel veel gezegd over de waarde van literatuur en lezers. Ik ben trots op mijn vrienden!
Dankzij boekenbonnen en giften kon ik er zelf nog een enkele titel aan toevoegen en zo ontstond ineens een hele mooie, alternatieve boeken top tien. Dit is dus wat ik de komende weken ga lezen.
1. Etgar Keret, Verrassing (Podium)
2. Annemiek Schmidt Crans, BIX (Eigen beheer)
3. J.M. Coetzee, The master of Petersburg (Vintage)
4. Craig Callender, Ralph Edney, Tijd. Een visuele introductie (Librero)
5. Jan Postma, Vroege werken (DasMag)
6. Steve McCurry, Lezen (Oxfam Novib)
7. Pierre Assouline, Rosbud (De Geus)
8. Christoph Ransmayr, Cox of het verglijden van de tijd (Prometheus)
9. Georges Perec, Poging tot uitputtende beschrijving van een plek in Parijs (Uitgeverij Vleugels)
10. Alfred Birney, De tolk van Java (De Geus)
Wat treffen we aan in de top tien van deze week? Boeken over lezen en schrijven, over details en schrijvers en het ‘verglijden van de tijd’. Absurdisme. Alternatieve geschiedenis. That sums it all up. Het is niet alleen de inleving van mijn vrienden, het is een portret van de lezer, de mens die ik blijkbaar ben. Ik kijk in een spiegel.