We staan aan de vooravond van de filmreeks die ik jaarlijks organiseer. Bijna een jaar lang zijn we er mee bezig geweest; soms wekenlang niet, soms een uur per week, maar toch. De totstandkoming van de reeks, die uit vier films en vier ‘wetenschappelijke explicateurs’ bestaat, is een nogal complexe puzzel van eisen en criteria die soms op gespannen voet met elkaar staan. Eigenlijk is het ieder jaar weer een wonder dat we eruit komen, en dan ook nog met zo’n spannend programma.
Aan de hand van films willen we wetenschappers op een toegankelijke manier aan een breed publiek laten vertellen over het onderzoek dat wij aan de universiteit doen, laten zien hoe relevant dat is. We willen filmkijkers aan het denken zetten over onderwerpen die we belangrijk vinden, dit jaar over het thema verantwoordelijkheid. En we willen onze relaties films laten zien die ze zelf misschien niet zouden gaan zien, als ze er niet voor uitgenodigd waren.
Na de doelstellingen, is er dan nog het complex van elementen dat het programma bepaalt. We kiezen een thema, zoeken er dan relevante onderzoekers bij, en gaan met hen in overleg over de films die ze zouden kunnen inleiden. Die films moeten: 1. Een zekere artistieke kwaliteit hebben (passend bij het reguliere aanbod van het filmtheater); 2. Een zo breed mogelijk publiek aanspreken; 3. Gemaakt zijn in de afgelopen tien jaar, tenzij het om een klassieker of cultfilm gaat; 4. Niet langer dan 120, 130 minuten duren (zodat er tijd overblijft voor een gesprek met de zaal) en; 5. Bij voorkeur niet alleen maar uit Europa en/of Amerika komen. De wetenschapper moet met de film uit de voeten kunnen. En last, but definitely not least: we moeten de vertoningsrechten kunnen krijgen.
Dat laatste criterium bepaalt uiteindelijk alles, en de vertoningsrechten blijken een uitermate schimmige, juridische mist te zijn, waar ik geen snars van begrijp, behalve dat ze een bijzondere vorm van verborgen werkeloosheid representeren.
Dit is de matrix waaruit, in de ogen van ons publiek, nu al vier jaar de prachtige filmreeks Science & Fiction voortkomt. De nieuwe editie start op 7 mei met de film Detachment (Tony Kaye, 2012). Jullie zijn allemaal van harte uitgenodigd om hem te komen zien in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht.
Meer weten? Bezoek de website: www.uu.nl/usbo/sciencefiction
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.