Ik geef het maar meteen toe; het onderstaande is geboren uit rancune. Aantekeningen uit de kruipruimte dus, met dank aan Fjodr Michailovitsj.
D. en ik schreven samen een Wikipedia-artikel, dat echter al na een paar dagen verdacht gemaakt werd en binnen een week verwijderd was van de site. En dat vanwege het ‘niet-encyclopedische karakter’ van de tekst en een vermeende auteursrechtenschending. Je zou verwachten dat er sinds de verwikkelingen rondom de Encyclopédie van Diderot en d’Alembert in de achttiende eeuw enige vooruitgang geboekt was. Zeker vanwege de suggestie dat iedereen kan bijdragen aan de verzameling encyclopedische kennis van deze web 2.0 toepassing. Onze ervaring met dit democratische instituut wees echter anders uit.
Ik zal niet over de inhoud van het dispuut met de criticasters uitwijden. Het is te complex en kafkaesk om hier kort samen te vatten. In essentie komt het erop neer dat Wikipedianen vanwege vervelende ervaringen met creatieve marketeers, maar veel waarschijnlijker; vanuit juridische angstbijterij, van deze ogenschijnlijk zeer toegankelijke encyclopedie een autistisch bolwerk hebben gemaakt, en een karikatuur van factfinding, bronvermelding en auteursrecht hanteren.
Omdat ik niet geloof in de verantwoordelijkheid van instituten, mechanismen of systemen maar in die van individuen, vroeg ik me direct af wie er schuilging achter het aanhouden en verwijderen van ons lemma. Mijn frontale, licht criminele hersenkwab begon te pulseren en digitaal speurwerk leverde me in vijf minuten een naam, adres en telefoonnummer op. Met behulp van Google Streetview stond ik even later voor zijn huis en tussen de lamellen door probeerde ik een glimp van de man op te vangen. Hij bleek toevalligerwijs in een dorp te wonen waar ik met enige regelmaat kom, twee straten van het adres waar ik dan verblijf. De volgende keer zal ik er eens langs lopen en hem aankijken als hij naar buiten komt, maar ik beloof plechtig dat ik de stoeptegels laat liggen.
Misschien moet ik het maar als de zoveelste les kennisleer beschouwen. Ik weet ook wel dat de waarheid nergens volledig te vinden is. Maar een donatie kunnen ze op hun buik schrijven bij Wikipedia.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.