Ook Luik heeft een beroemde schrijverszoon: George Simenon. We stonden even voor het huis waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht, in de brede straat die nu naar hem genoemd is. Merkwaardige, willekeurige bestemming. Meer informatie, kennisneming van de locatie dan een sensatie. Je zal er maar wonen. Verplicht om de plaquette over de schrijver op je gevel te houden, maar niet verplicht zijn je huis voor bezoek open te stellen. Dan staan er dus regelmatig mensen naar je gevel te staren, er een foto van te maken of krijgen ze en groupe minutenlang een verhaal te horen voor je deur.
Wat zegt een geboortehuis of het huis van de eerste levensjaren over de mens die zich pas veel later tot schrijver ontpopt? Zijn de eerste sensaties van geuren, van temperatuur en licht, van steen of groen, van de wisseling der seizoenen belangrijk voor het schrijverschap? Ik geloof wel dat er voor ieder mens zoiets als een gevoel van oorsprong ontstaat op de plek waar je geboren wordt – hoe vaak en hoe ver je ook verhuist en ook als je je land van herkomst veracht. Ja, misschien heeft het toch zin om die plekken te bezoeken, vooral als het je eigen leven betreft.
Ik weet niet veel van Simenon, maar associeer hem toch vooral met een beestachtige schrijfproductie, met de verhalen over commissaris Maigret en… met Parijs, waarschijnlijk vanwege die detectives. Hij heeft veel meer geschreven, ook met nadrukkelijk Belgische locaties en bovendien werd Maigret in Nederland ‘geboren’. Simenon is dan ook niet lang in Luik gebleven, maar lang genoeg misschien om door die stad gedetermineerd te zijn.
Tijdens ons verblijf daar las ik Maigret en het lijk aan de kerkdeur (Le pendu de Saint-Pholien), een van de eerste tien (!) Maigrets die Simenon in 1931 schreef. Het speelt zich af in Luik. Ik las het uit een heerlijk ouderwetse omnibus met drie Maigrets, in een donkergroen omslag waarop ingelegde goudkleurige letters stonden, een schets van de detectivefiguur en nummer 1 – want het was het eerste van 27 delen met alle Nederlandse vertalingen van de Maigretverhalen, een bundeling uit de jaren ’60 van de vorige eeuw – afkomstig van de zolder van een collega. De stoffige, zoete lucht die uit de bladzijden oprees, rijmde met die van Luik, al overheersten daar op sommige plekken de wafelwalmen, benzinedampen en de mazout.
Sinds ons bezoek aan Luik is Maigret me gaan obsederen. Het gaat in de verhalen over die commissaris natuurlijk om de reconstructie van daden en misdaden maar toch vooral om de psychologie, om de beweegredenen van de betrokkenen. Het wereldbeeld, de motieven die uit hun handelingen spreken – de ontmaskering daarvan bepaalt de werkelijke spanning. Het wereldbeeld dat ontsproten is aan dat van Simenon en daarmee wellicht aan Luik, aan zijn stad van herkomst. Het kan zomaar een reden zijn om naar Luik af te reizen, of er terug te keren.