S. hield het ineens in haar handen op de vrijmarkt. Nog geen twaalf centimeter groot, vergeeld, beduimeld en een roestig nietje door 49 dubbelgevouwen velletjes papier: de ‘beeldroman’ De kat op Mars. Een schitterend karikaturaal getekend mini-stripboekje met een tekening per pagina over een vrouwelijke held genaamd De Kat. Ondanks de op het omslag vermelde oorspronkelijke prijs, hoefde het maar 10 cent te kosten. Enig speurwerk wees uit dat het uit 1948 kwam en getekend was door Henk Albers.
‘As the only masked heroine of her relatively underground format she was already a very dangerous lady in the 40’s. Her travels seem to include (but not to be limited to) New York, Paris, Amsterdam, a Locksley Hall, Mars (!), Hollywood and Berlin. De Kat is often listed as one of the more “shocking” heroes of the format, which may have been related to the fact that Henk Albers, her creator, writer and artist, had gotten in a bit of trouble with the police over some more or less “risky” mags. The Cat “female, armed, masked and vigilante” may have been rather a future shock, and thus she disappeared with the other HATE heroes.’ [bron: www.Internationalhero.co.uk]
Uitgeverij HATE staakte de publicatie van beeldromans als De Kat in 1948 onder andere omdat ze in direct verband werden gebracht met een moord van een 15 jarige jongen op zijn 16 jarige vriendinnetje. Opvallend detail: het gaat dan om de liefde voor beeldromans… van het meisje. Een citaat uit een redactioneel commentaar in ‘Ons Vrije Nederland’ (december 1948):
‘Een der meest schokkende details, die de dagbladen ons bericht hebben over de tragische gebeurtenis in Enkhuizen, waar een 15-jarige jongen zijn 16-jarig vriendinnetje om het leven bracht, is wel de mededeling, dat dit meisje verzot was op beeldromans. Wellicht zal het psychiaters gelukken, de vele raadselen van deze tragedie te ontsluieren; eerst dan zal men in staat zijn de duistere motieven, die deze twee jonge mensen tot een zo verbijsterende daad brachten, te doorgronden. Dat neemt niet weg, dat thans reeds het ontstellende vermoeden gerechtvaardigd is, dat deze tragedie mede haar oorzaak vond in het vergif, dat door beeldromans in twee jonge geesten is gedruppeld.’
[bron: www.lambiek.net]
Met de ‘beeldroman’ ging een wereld voor me open maandag, en niet alleen omdat de reis van De Kat met een bolvormige ‘racket’ naar Mars uiteindelijk een droom bleek.